Για την καλύτερη

προβολή της

σελίδας

εγκατέστησε το

Google Chrome




ΓΡΑΨΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΗΛΙΑ NEWS
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ ΠΩΣ


Το όνομα των Χωριού "Ήλια" λέγετε ότι προέρχεται από τον Απόλλωνα, αρχαίο θεό του ήλιου και του φωτός, που εικάζεται ότι λατρευόταν σε ναό που υπήρχε στη θέση της σημερινής μονής του Αγίου Γεωργίου .
Στη θέση όπου βρίσκετε σήμερα είναι οι εκβολές του άλλοτε "απρόβλεπτου" ρέματος "Ηλιόρεμα" που πηγάζει από το όρος Βαλάντιο και που κατά το παρελθόν σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων οι ποσότητες του νερού που που έκβαλαν από το Ηλιόρεμα ήταν πράγματι υπερβολικές αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του σήμερα.
Στη θέση που βρίσκετε σήμερα άρχισε να αναπτύσσεται κατά τη δεκαετία του 1970 αν και παλαιότερα υπήρχαν κάποια οικήματα.



Η πρώτη θέση του χωριού βρισκόταν επάνω στο όρος Τελέθριο και αναφέρονται ως Άνω Ήλια κτίσματα του οποίου μπορούμε να βρούμε μέχρι και σήμερα που αποτελούνται κυρίως από πέτρα και κεραμοσκεπές .
Ο οικισμός τω Άνω Ηλίων αναγνωρίστηκε στις 18/12/1920 και υπάρχουν αναφορές του 1845 και 1911  που τoν χαρακτηρίζουν ως οικισμό που υπαγόταν στο Δήμο Αιδηψίων.
Στις 18/12/1920 Όπου και αναγνωρίστηκε σάν οικισμός, υπάχθηκε στη κοινότητα Γουργουβίτσης (Πολύλοφος) καθώς και στις 16/05/1928 ξαναχαρακτηρίστηκε ως οικισμός της κοινότητας Γουργουβίτσης. Στις 27/01/1934 η κοινότητα Γουργουβίτσης καταργήθηκε και υπάχθηκε στο δήμο Λουτρών Αιδηψού. Στις 16/10/1940 Τα άνω Ήλια αποχαρακτηρίστηκαν από τον όρο του οικισμού όπου και είχε αρχίσει η μετακόμιση των κατοίκων του στη σημερινή του θέση.

Η ανάγκη για ευκολότερη  πρόσβαση με την υπόλοιπη κοινωνία της βορείου Ευβοίας οδήγησαν σιγά παρά τον χρόνο να μετακομίσουν και οι ελάχιστοι κάτοικοι στη νέα θέση των Ηλίων αφήνοντας πίσω τους ένα ερημωμένο σήμερα χωριό που δεν έχει να προσφέρει παρά μόνο αναμνήσεις στους παλαιούς .
Οι μετακινήσεις μέχρι και  την δεκαετία του 1970 από και προς το χωριό γινόντουσαν κυρίως μέσω θαλάσσης με καΐκια  όπου και αποτελούσαν το βασικό μέσο μετακίνησης για την έξοδο από τα Ήλια διότι δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής παρά μόνο μονοπάτια που μετακινούνταν όσοι διέθεταν ζώα όπως μουλάρια και γαϊδουράκια.


Στα Ήλια ανέκαθεν ανάβλυσαν ιαματικά νερά στη μία άκρη του με την ονομασία "Θερμά" μέσα στη θάλασσα.
Στα τα τέλη της δεκαετίας 1980 έγινε γεώτρηση στη Παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου. Οι λούσεις γίνονται στο σημείο όπου εκβάλει η πηγή μέσα στη θάλασσα, παλαιότερα πριν δημιουργηθεί η πηγή ανοίγονταν λάκκοι στα χαλίκια της παραλίας όπου και έμπαιναν οι λουόμενοι.

Σήμερα τα Ήλια αποτελούν μία ιδανική επιλογή διακοπών, συνδυάζοντας την ηρεμία του γραφικού χωριού, την πεντακάθαρη θάλασσα και το καλό φαγητό.


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

Ο πληθυσμός των Ηλίων όπως αναφαίρετε σε κατά καιρούς απογραφές είναι:


  • 289 στην απογραφή του έτους 1920 
  • 137 στην απογραφή του έτους 1928
  • 217 στην απογραφή του έτους 1940
  • 314 στην απογραφή του έτους 1951
  • 306 στην απογραφή του έτους 1961
  • 216 στην απογραφή του έτους 1971
  • 230 στην απογραφή του έτους 1981
  • 256 στην απογραφή του έτους 1991
  • 318 στην απογραφή του έτους 2001

Δημοφιλής Άρθρα