Για την καλύτερη

προβολή της

σελίδας

εγκατέστησε το

Google Chrome




ΓΡΑΨΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΗΛΙΑ NEWS
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ ΠΩΣ
Share
Οι ιαματικές πηγές ανέκαθεν προσείλκυαν μια πλειάδα ατόμων κάθε ηλικίας που συνδυάζουν τις διακοπές τους με λουτρά για υγεία και ευεξία. Στην περιοχή μας είμαστε τυχεροί που μπορούμε στην Αιδηψό, πολύ οργανωμένα, να κάνουμε τα λουτρά μας και να βοηθηθούμε σε κάποιες παθήσεις.

Οι θερμοπηγές στην Αιδηψό είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Υπάρχουν στην περιοχή πάνω από 60 πηγές που δίνουν πάνω από 8000 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα, θερμοκρασίας 28-98 βαθμών Κελσίου με διαφορετική περιεκτικότητα συστατικών. Τα βασικότερα συστατικά του νερού είναι το θείο και το χλωριούχο νάτριο, ενώ υπάρχουν σε μικρό ποσοστό και ραδιούχες πηγές. Το νερό συλλέγεται από τις γεωτρήσεις σε μεγάλες δεξαμενές όπου κρυώνει και μετά διοχετεύεται στα υδροθεραπευτήρια.

Οι παθήσεις που δέχονται καλή επίδραση από τις λούσεις είναι οι ρευματικές παθήσεις, η χρόνια οστεοαρθρίτιδα και η σπονδυλαρθρίτιδα, αλλά και άλλες νόσοι του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης, η Αιδηψός είναι κατάλληλη και για γυναικολογικά προβλήματα. Όσον αφορά τα ιαματικά λουτρά, αυτά μπορεί να γίνονται στη θάλασσα (ημίθερμα), σε πισίνα, αλλά και σε ατομικές μπανιέρες με ή χωρίς υδρομασάζ. Η επιλογή ανάμεσα στα είδη αυτά εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, όσο και από το ατομικό του ιστορικό. Πριν ξεκινήσουν οι λούσεις, το άτομο απαραιτήτως πρέπει να εξεταστεί από γιατρό ο οποίος, αφού μετρήσει την αρτηριακή πίεση του ατόμου, θα συστήσει και τη μορφή της υδροθεραπείας ώστε να μην επιβαρυνθούν τα τυχόν προβλήματα του ατόμου. Τα ιαματικά μπάνια δεν συστήνονται σε χρόνιες νόσους του κυκλοφορικού (π.χ. φλεβίτιδα), σε τραυματισμούς στην φλεγμονώδη φάση τους, σε καρδιοπαθείς και σε άτομα με νόσους του αναπνευστικού συστήματος.

Για να έχουν επίδραση τα λουτρά καλό είναι να τηρούνται κάποιες προφυλάξεις: Πρώτα πρώτα πρέπει καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας να αποφεύγεται η έκθεσή μας σε μεταβολές της θερμοκρασίας. Είναι εμφανές ότι είναι δώρο άδωρον να κάνουμε θερμά λουτρά και μετά να καθόμαστε απροστάτευτοι κάτω από το κλιματιστικό ή σε ρεύματα αέρος. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η κινησιοθεραπεία μέσα στο νερό. Για το είδος, τη διάρκεια και την ένταση των ασκήσεων, βέβαια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή που ξέρει το ιστορικό μας. Συνήθως οι πρώτες μέρες της λουτροθεραπείας συνοδεύονται από κόπωση και επιδείνωση των συμπτωμάτων, που αργότερα όμως βελτιώνονται. Η ατομική υγιεινή δεν επηρεάζει καθόλου την επίδραση των λουτρών, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι το αλάτι πρέπει να μείνει στο δέρμα. Μία 30λεπτη λούση την ημέρα αρκεί και δεν ωφελούμαστε περισσότερο με τα διπλά μπάνια, απεναντίας καταπονούμε τον οργανισμό ο οποίος έχει ανάγκη ξεκούρασης και καλής διατροφής για να αποκομίσει τα μέγιστα από τη θεραπεία.

Γενικά η Αιδηψός εκτός από τα λουτρά προσφέρεται για διακοπές που θα συνδυαστούν με αυτά, γι' αυτό και εξάλλου το πανέμορφο τοπίο της Βορείου Ευβοίας αποτελεί προορισμό χιλιάδων ατόμων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο τόπος μας επιτρέπει να συνδυάζεται το "τερπνόν" με το ωφέλιμο, η ψυχική ανάταση, η ξεκούραση από τους καθημερινούς ρυθμούς με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της πάθησής μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν και εμείς να επωφεληθούμε από αυτά τα πλεονεκτήματα και να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τα δώρα της φύσης τώρα το καλοκαίρι, μιας και ο καιρός το επιτρέπει.

Πηγή: www.servitoros.gr

Δημοφιλής Άρθρα